ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Δράσεις

Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα

Η εκπαιδευτική δράση δεν είναι διαθέσιμη την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο.

Στο πρόγραμμα αρχικά οι μαθητές συζητούν βάσει πλούσιου εποπτικού υλικού για θέματα σχετικά με τις φωτογραφίες της Κατοχής και με τη σημασία της μελέτης των ιστορικών φωτογραφιών ως αρχαιολογικών αντικειμένων που περιέχουν πλήθος πληροφοριών. Παράλληλα, εξετάζουν τον ρόλο της φωτογραφίας ως προπαγανδιστικού μέσου από το ναζιστιστικό καθεστώς, και, τέλος, παίρνουν πληροφορίες για την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης της Κατοχής και του σήμερα. Στη συνέχεια, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες και με τη βοήθεια φύλλων εργασίας μαθαίνουν να μελετούν τις φωτογραφίες και να αντλούν πληροφορίες για την Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Παράλληλα, μαθαίνουν για κεντρικά σημεία της πόλης και μνημεία που τραβούσαν και τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τότε και τώρα.

 

Οδηγίες για να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο Μουσείο.

Όσοι επιθυμείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού, διευκρινίζοντας εάν θα υλοποιήσετε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μόνοι σας ή εάν θα κάνετε απλή επίσκεψη με την τάξη σας.

Η είσοδος στο Μουσείο για τα σχολικά τμήματα και τους εκπαιδευτικούς που τα συνοδεύουν είναι δωρεάν.

Τι πρέπει να κάνετε στο σχολείο πριν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

  • Προετοιμάστε τους μαθητές σας σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο Μουσείο (βλ. βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, προτάσεις για δραστηριότητες πριν και μετά την επίσκεψη στο μουσείο).
  • Χωρίστε τα παιδιά σε 4-5 ομάδες των 5-7 ατόμων (όσο λιγότερες είναι οι ομάδες τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τις διαχειριστείτε).
  • Αν θέλετε στο τέλος του προγράμματος να ζωγραφίσουν τα παιδιά, προμηθευτείτε για την κάθε ομάδα: μπογιές, μολύβια, σβηστήρες και μία σελίδα χαρτί Α4.

Τι πρέπει να κάνετε στο μουσείο

  • Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου συνεννοηθείτε με τους φύλακες για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τα πράγματά τους (τσάντες, πανωφόρια).
  • Ζητήστε να σας δώσουν πινακίδες, μία για κάθε ομάδα, για να ακουμπούν τα παιδιά τα φύλλα εργασίας τους.
  • Πηγαίνετε στην αίθουσα όπου θα υλοποιήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Βάλτε τους μαθητές σας να καθίσουν σε κύκλο ακριβώς μπροστά στα αντικείμενα, ώστε να μπορέσουν εύκολα να τα εντοπίσουν. Μην τους αφήνετε να ψάχνουν σε όλη την αίθουσα τα αντικείμενα, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο του Μουσείου και σ’ εσάς.

Αριθμός ατόμων

Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές). Δύο τμήματα ενός σχολείου μπορούν να υλοποιούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο (2) εκπαιδευτικοί σε κάθε πρόγραμμα.

Πληροφορίες Κρατήσεων

Η εκπαιδευτική δράση δεν είναι διαθέσιμη την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο.

Χώρος

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου"

Σχεδιασμός

Ρ. Βεροπουλίδου

Χρηματοδότηση

Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.