ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Δράσεις

Το βυζαντινό κάστρο

Σχολική Χρονιά 2022 - 2023

Στο πρόγραμμα αρχικά οι μαθητές συζητούν με τις μουσειοπαιδαγωγούς για θέματα σχετικά  με τις πόλεις – κάστρα, τις διαφορές μεταξύ των παλαιοχριστιανικών πόλεων και των κάστρων, τα επαγγέλματα των κατοίκων μιας πόλης – κάστρου και τέλος τα μέρη του τείχους. Στη συνέχεια, χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να ανακαλύψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε πόλεις – κάστρα, ενώ ολοκληρώνουν την εργασία τους με παιχνίδι παντομίμας. Μέσα από την εργασία σε ομάδες και με τη βοήθεια των φύλλων εργασίας τα παιδιά κατανοούν την αξία της συνεργασίας και καλούνται να ασκήσουν την κριτική τους σκέψη.

Στόχοι  εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα δομήθηκε γύρω από τους εξής στόχους:

• Να ανακαλέσουν στη μνήμη τους οι μαθητές τις πληροφορίες που σχετίζονται με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

• Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια της πόλης-κάστρου στη μεσοβυζαντινή εποχή.

• Να παρατηρήσουν τα αντικείμενα που εκτίθενται στην αίθουσα “Το βυζαντινό κάστρο” και ερμηνεύοντάς τα να βγάλουν συμπεράσματα για τα επαγγέλματα της εποχής, την καθημερινή ζωή και τον πολεμικό εξοπλισμό.

Οδηγίες για να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο Μουσείο.

Όσοι επιθυμείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού, διευκρινίζοντας εάν θα υλοποιήσετε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μόνοι σας ή εάν θα κάνετε απλή επίσκεψη με την τάξη σας.

Η είσοδος στο Μουσείο για τα σχολικά τμήματα και τους εκπαιδευτικούς που τα συνοδεύουν είναι δωρεάν.

Τι πρέπει να κάνετε στο σχολείο πριν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

  • Προετοιμάστε τους μαθητές σας σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο Μουσείο (βλ. βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, προτάσεις για δραστηριότητες πριν και μετά την επίσκεψη στο μουσείο).
  • Χωρίστε τα παιδιά σε 4-5 ομάδες των 5-7 ατόμων (όσο λιγότερες είναι οι ομάδες τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τις διαχειριστείτε).
  • Αν θέλετε στο τέλος του προγράμματος να ζωγραφίσουν τα παιδιά, προμηθευτείτε για την κάθε ομάδα: μπογιές, μολύβια, σβηστήρες και μία σελίδα χαρτί Α4.

Τι πρέπει να κάνετε στο μουσείο

  • Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου συνεννοηθείτε με τους φύλακες για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τα πράγματά τους (τσάντες, πανωφόρια).
  • Ζητήστε να σας δώσουν πινακίδες, μία για κάθε ομάδα, για να ακουμπούν τα παιδιά τα φύλλα εργασίας τους.
  • Πηγαίνετε στην αίθουσα όπου θα υλοποιήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Βάλτε τους μαθητές σας να καθίσουν σε κύκλο ακριβώς μπροστά στα αντικείμενα, ώστε να μπορέσουν εύκολα να τα εντοπίσουν. Μην τους αφήνετε να ψάχνουν σε όλη την αίθουσα τα αντικείμενα, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο του Μουσείου και σ’ εσάς.

Αριθμός ατόμων

Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές). Δύο τμήματα ενός σχολείου μπορούν να υλοποιούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο (2) εκπαιδευτικοί σε κάθε πρόγραμμα.

Πληροφορίες Κρατήσεων

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον τομέα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για να ορίσετε την ημερομηνία επίσκεψης στο Μουσείο. Τηλέφωνο: +30 2313 306 487

Χώρος

Αίθουσα 6

Σχεδιασμός

Α. Αποστολίδου, Ε. Φουρλίγκα

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.