6ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας

06.12.2022

Check out our replica Rolex Submariner high-end watches.Find your favorite model in our catalog.

New AAA cheap Swiss replica watches uk

AAA 1:1 replica watches uk,Audemars Piguet,Omega,Hublot,Patek Philippe,Richard Mille Watches.Swiss High quality replica Watches.

Η Αγιορειτική Εστία συνεχίζει το θεσμό των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων διοργανώνοντας το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στο Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022.
Ο θεσμός των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση και στα έτη που δεν έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση κάποιου θεματικού Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Η μεγάλη συμμετοχή και η αποδοχή από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχει καθιερώσει τον θεσμό των Επιστημονικών Εργαστηρίων, ως την κορυφαία διεθνής συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την Αθωνική έρευνα. Κύρια επιδίωξη των Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στους επιστήμονες και ερευνητές, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσουν τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσουν πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.
Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος, όπως η ιστορία, η τέχνη, η θεολογία, το δίκαιο, οι θεσμοί, η φιλολογία, η αρχαιολογία, η ιστορία της τέχνης, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.
Η Α. Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επευλογεί τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αναφέροντας τα ακόλουθα: Ἐπαινοῦντες τήν Ἁγιορειτικήν Ἑστίαν διά τό πολυδιάστατον καί ἀξιάγαστον ἔργον της, διά τοῦ ὁποίου ἀναδεικνύονται καί οἱ στενοί πνευματικοί δεσμοί τῆς Θεσσαλονίκης μετά τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας, καί προτρέποντας ὑμᾶς καί τούς προθύμους συνεργάτες σας νά συνεχίσετε τόν καλόν ὑμῶν ἀγῶνα, εὐχόμεθα ἐπιτυχῆ κατά πάντα τήν διεξαγωγήν τοῦ καθ’ ὑμᾶς τριημέρου 6ου Διεθνοῦς Ἐπιστημονικοῦ Ἐργαστηρίου, καί εὐχαριστοῦμεν τούς Ἐλλογιμωτάτους εἰσηγητάς καί πάντας τούς κοπιάσαντας διά τήν προετοιμασίαν τῆς ἐκδηλώσεως.
Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους στο χαιρετισμό της για την έναρξη των εργασιών σημειώνει: Ἡ παιδεία, ἡ τέχνη, ὁ πολιτισμός, τὰ πολιτιστικά, ἱστορικά, κοινωνικὰ καὶ λοιπὰ ἀγαθά, τὰ ὁποῖα ἀποτελοῦν τοὺς θησαυροὺς καὶ τὸν πλοῦτον τοῦ ὑπερχιλιετοῦς Ἄθωνος, μελετῶνται καὶ ἀναδεικνύονται ἀπὸ πληθώραν ἐπιστημονικῶν ἐργασιῶν. Ἡ Ἁγιορειτικὴ Ἑστία συνεχίζει μὲ ἐπιτυχίαν τὴν παρουσίασιν ὁρισμένων ἀπὸ αὐτάς, μέσῳ τοῦ θεσμοθετηθέντος κατὰ τὰ τελευταῖα ἔτη ἐτησίου Ἐπιστημονικοῦ Ἐργαστηρίου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρει: Το τρέχον έτος επιστρέφουμε με τη διοργάνωση του Έκτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τον μεγάλο αριθμό επιστημόνων και ερευνητών που συμμετέχουν στις συνεδρίες της φετινής διοργάνωσης, κατατάσσοντάς την, για ακόμα μία φορά, ως τη σημαντικότερη διεθνή επιστημονική συνάντηση που έχει ως κεντρικό της άξονα το Άγιον Όρος.
Ήδη, οι 90 και πλέον εισηγήσεις που έχουν παρουσιαστεί στα πέντε πρώτα Εργαστήρια, έχουν προσθέσει σημαντικά στοιχεία στο επίπεδο ερευνητικών ζητημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η παρουσίαση νέων, πρωτόλειων ερευνών ανέδειξε καινούργια θέματα ενισχύοντας τον επιστημονικό διάλογο. Η προβολή του περιεχομένου των συνεδρίων μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας, αλλά κυρίως η έκδοση των Πρακτικών, δημιουργούν μία σημαντική επιστημονική παρακαταθήκη για τις γενιές του μέλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πρόκειται να παρουσιαστούν 27 εισηγήσεις, από επιστήμονες που ειδικεύονται στα Αγιορείτικα θέματα από την Ελλάδα, την Αμερική, την Αγγλία τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Σερβία.
Οι εργασίες του Εργαστηρίου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω Live streaming: στην ακόλουθη διεύθυνση www.agioritikiestia.gr/6ergastirio
Θα δοθούν Βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσες και όσους την επιθυμούν, με την προϋπόθεση της τριήμερης παρουσίας τους στις εργασίες του Εργαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της Αγιορειτικής Εστίας με έκπτωση 50%.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.agioritikiestia.gr/6ergastirio

Πληροφορίες:
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (18:00-21:00)
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (10:00-14:30 και 17:00-21:30)
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου (11:00-15:30)

τηλ: 2310 263308
Χώρος:
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»
Λεωφόρος Στρατού 2 Θεσσαλονίκη

Η Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κρίτων Χρυσοχοΐδης
Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΜΕΛΗ
Γέρων Συμεών Διονυσιάτης
Μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας

Γέρων Φιλόθεος Ιερομόναχος Κουτλουμουσιανός
Μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας

Γέρων Θεόφιλος Ιερομόναχος Παντοκρατορινός
Μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας

Συμεών Πασχαλίδης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Αθανάσιος Σέμογλου
Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Στέφανος Διαμαντής
Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος. Τακτικός Ερευνητής

Πλούταρχος Θεοχαρίδης
Αρχιτέκτονας

Φαίδων Χατζηαντωνίου
Αρχιτέκτονας – Αναστηλωτής

Δημήτριος Λιάκος
Δρ Αρχαιολόγος / Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Νικόλαος Μερτζιμέκης
Δρ Αρχαιολόγος / Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

 

 

 

 

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.