Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014
17-18.05.2014
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει το θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις. Για το 2014 το θέμα είναι Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων δημιουργήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Σήμερα ο εορτασμός υποστηρίζεται από το ICOM και την UNESCO. Η Νύχτα Μουσείων γιορτάζεται συνήθως σε συνδυασμό με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος – 19ος αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.
Εκδηλώσεις
Αφηγήσεις συγγραφέων 1
Σάββατο 17 Μαϊου 2014: 20.00-22.00
Για ενήλικες
Νύχτα Μουσείων
20.00: Σάκης Σερέφας
«ΛΑΠΙΘΩΝ 7».
Ένας έφηβος γιος κι ένας πατέρας. Κι ανάμεσά τους μια πιατέλα με ακροκώλιο, δηλαδή προσούτο. Το οποίο τους οδηγεί σε μια βυζαντινή έπαυλη στην οδό Λαπιθών 7, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί ανακαλύπτουν την βυζαντινή κυβερνοπάνκ Θεσσαλονίκη τους. Η οποία τους χωνεύει αργά μέσα της, όπως και τις μύγες που πετούν ορεξάτες στα νεκροστάσια. Ω, ναι.
Αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία»
«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)
20.30: Σοφία Νικολαΐδου
«Πώς η κυρά Ευδοκία αφέντεψε στην Πρέσπα».
«Είμαι ο Δραξάν, το λέω από την αρχή».
Αυτόνομα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Πλανήτης Πρέσπα» (Κέδρος, 2002), μια μυθοπλασία που, εκτός των άλλων, αφορά τον 11ο αιώνα, μια βυζαντινή ανασκαφή και ένα χαμένο βυζαντινό χειρόγραφο.
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»
21.00: Πέτρος Μαρτινίδης
«Ο θάνατος είναι πάντα άδικος». Διήγημα με θέμα την υπεξαίρεση μιας βυζαντινής εικόνας, από την έκθεση Βυζαντινού πολιτισμού στο Λονδίνο το 2006, και την επίλυση του σχετικού γρίφου από νεαρό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης. Το διήγημα είχε δημοσιευτεί στη συλλογή: Ελληνικά Εγκλήματα, των εκδόσεων Καστανιώτη, με τον ίδιο τίτλο. Στο μουσείο θα αναγνωστεί μια συντομευμένη επανεπεξεργασία του.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»
Αφηγήσεις συγγραφέων 2
Κυριακή 18 Μαϊου 2014: 12.00-14.00
Για ενήλικες
12.00: Δημήτρης Δημητριάδης
«Η αρχή της ζωής», αποσπάσματα και σχόλια από το ομότιτλο θεατρικό έργο
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»
12.30: Πασχάλης Λαμπαρδής
«Η κοιλάδα των σπαθιών», περίληψη του ομώνυμου βιβλίου. Πρόκειται για μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»
«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)
13.00: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
«Ο κυρ-Μανουήλ Πανσέληνος δεσπόζει».
«Ούτε έναν κουβά νερό».
Αίθουσα 7 «Το λυκόφως του Βυζαντίου»
13.30: Θωμάς Κοροβίνης
«Ο θησαυρός του Σακάτ-παζαρί».
Αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»
«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)
Χορηγοί επικοινωνίας | |
|
|
Χορηγός εντύπου | Χορηγός φυλλαδίου |