Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010

09-10.10.2010

Με τον ετήσιο εορτασμό της δράσης “Περιβάλλον και Πολιτισμός”, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Επιχειρεί να φωτίσει τους δεσμούς, πολλαπλούς και αμφίδρομους, ανάμεσα στις δύο έννοιες: το περιβάλλον προβάλλει, έτσι, ως μια διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός επιβάλλει την αειφόρο διαχείριση της φύσης.

Για τη διετία 2010-2011, θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εορτασμού σε όλη τη χώρα είναι το νερό. Ο τίτλος “Φωνές νερού μυριάδες” αποτελεί αναφορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Υπαινίσσεται την αστείρευτη σημασία των υδάτινων πηγών για τη ζωή των ανθρώπων, που τροφοδότησε έργα θαυμαστά, πλούσια σε στοχασμούς, αφηγήσεις και εικόνες.

Ο λογότυπος της δράσης αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Με τον λογότυπο διευκολύνονται οι επισκέπτες ώστε να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία που συμμετέχουν στον εορτασμό.

Εκδηλώσεις

Ξενάγηση

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, 11:00-12:00

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 11:00-13:00

Ενήλικες

Θεματική ξενάγηση με τίτλο “Φωνές Νερού Μυριάδες” με βάση εκθέματα που αφορούν το νερό.

Αφήγηση παραμυθιών 

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 12.00

Παιδιά 6 έως 12 ετών, Οικογένειες με παιδιά

“Το νερό που κοιμάται”… το νερό, όταν κοιμάται, για να πιει κανείς, πρέπει πρώτα να το αναταράξει, να το ξυπνήσει, γιατί αλλιώς….

Παραδόσεις, θρύλοι και παραμύθια για το νερό στην αίθουσα 6 “Το Βυζαντινό Κάστρο”. Αφηγείται ι Ανθή Θάνου και συνοδεύει με ζωντανή μουσική ο Παναγιώτης Κουλέλης.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου έως Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 08:00-15:00

Ενήλικες

Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου προβάλλονται καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης (τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα) με θέμα την ύδρευση από τα αρχεία Grelois, Παπαϊωάννου και Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.