Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2010

25,26.05-31.12.2010

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και το 1999 απέκτησε το δικό του σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μουσεία και μνημεία αναζητούν άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό. Στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2009 και το 2010 έχουν το γενικό τίτλο “Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο”. Ο τίτλος των εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι: “Μαγεία & Θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες”.

Εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις

24 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2010

Η περιοδική έκθεση με τίτλο “Μαγεία & Θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες” βρίσκεται στο διάδρομο μεταξύ των αιθουσών 7 & 8 της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Εκτίθενται επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου, όπως ένα γυάλινο μάτι για την αποτροπή της βασκανίας, χάλκινοι σταυροί – λειψανοθήκες με ιερά λείψανα για προστασία από το κακό, φορητή εικόνα με τη Δευτέρα Παρουσία, χαρακτικό με δαίμονες που συμβολίζουν τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής.  Διαβάστε το συνοδευτικό έντυπο της έκθεσης για περισσότερες πληροφορίες.

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρες 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00

Για ενήλικες

Θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα.

Δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

“Ο κυνηγός και τα …. πετειναράκια”

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 12:00

 

Για παιδιά 4-10 ετών

Δραματοποιημένη αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με αντικείμενα, μάσκες και κούκλες. Από τη θεατρική ομάδα Angelus Novus και ερμηνεύτρια την ηθοποιό Γιάννα Μαμακούκα.

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρες 11:00-16:00

Παιχνίδι ρόλων

“Η Μαγεία της Πίστης”

Για ενήλικες και νέους από 15 ετών

Μια διασκεδαστική αλλά και εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο με τίτλο “Η Μαγεία της Πίστης”. Οι παίκτες θα περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ως βυζαντινοί πολίτες της εποχής, λύνοντας γρίφους, ανακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα, συνομιλώντας με τους χαρακτήρες της εποχής και γενικά προσπαθώντας να παίξουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το ρόλο τους στην επίλυση του συνολικού μυστηρίου.

Είσοδος εξαμελούς ομάδας κάθε 30 λεπτά. Διάρκεια παιχνιδιού 1 ώρα και 3 λεπτά.

Περιγραφή παιχνιδιού ρόλων

Θεσσαλονίκη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία 999 μ.Χ.
Μία ομάδα πολιτών της Θεσσαλονίκης έχει, χωρίς να το γνωρίζει, ραντεβού με το πεπρωμένο της στις 26 Σεπτεμβρίου του 999 μ.Χ.
Απλοί πολίτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται μυστικά υπό την αιγίδα ενός ανθρώπου που φαίνεται να ξέρει πολλά για την προσωπική τους ζωή. Ένα κοινό αντικείμενο, που φαίνεται πως η μοίρα έριξε στα χέρια του καθενός από τους συμμετέχοντες, πρόκειται σύντομα να ρίξει όλη την ομάδα μέσα σε ένα κυκεώνα περιπέτειας. Αντιμέτωποι με περίεργα και πολλές φορές παράδοξα συμβάντα, οι παίκτες πρέπει να αποδείξουν πως μέσα σε κάθε απλό πολίτη κρύβεται ένας ηρωικός χαρακτήρας. Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους. Η Πίστη είναι το μόνο αλλά παντοδύναμο όπλο τους…

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.