Πανελλαδική δράση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων “Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου”

21.10.2012

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανοίγει την αθέατη πλευρά του στο κοινό διοργανώνοντας εκδηλώσεις με τίτλο “Τι συμβαίνει στο Μουσείο;”. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων “Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου”. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναδειχθεί το σημαντικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η συμβολή του στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της ταυτότητας και ευρύτερα στην ανάπτυξη της χώρας.

Εκδηλώσεις

“Παίζουμε ανασκαφή;”

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρες 11.00-12.30

Για οικογένειες με παιδιά 5-7 ετών

Τα παιδιά μαθαίνουν για ποιους λόγους βρίσκονται τα αντικείμενα του παρελθόντος θαμμένα στο χώμα, πώς γίνεται μια ανασκαφή και συμμετέχουν και τα ίδια σε μια ανασκαφή-παιχνίδι. Στη συνέχεια καταγράφουν και συντηρούν τα ευρήματά τους (αντίγραφα αυθεντικών αντικειμένων), κάνουν ένα παζλ και τέλος συμμετέχουν σε μια εικαστική δραστηριότητα.

“Ανακαλύπτοντας το παρελθόν”

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρες 13.00-14.30

Για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά 11 ετών και άνω

Οι συμμετέχοντας συζητούν με τον αρχαιολόγο για θέματα σχετικά με την επιστήμη της αρχαιολογίας, την ανασκαφική διαδικασία και την πορεία των ευρημάτων από την ανακάλυψή τους έως την έκθεσή τους στο μουσείο. Στη συνέχεια συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και υποδύονται τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές και τους μουσειολόγους, οπότε καταγράφουν, συντηρούν και εκθέτουν ανασκαφικά ευρήματα (αντίγραφα), αλλά και τους δημοσιογράφους για να επικοινωνήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο ευρύ κοινό.

“Η αθέατη πλευρά του Μουσείου”

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρα 11.00, 11.45, 12.30, 13.15

Για ενήλικες

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από αρχαιολόγους και συντηρητές του Μουσείου στα εργαστήρια συντήρησης και θα έχουν την ευκαιρία να δουν την αναπαράσταση ενός βυζαντινού εμπορικού καραβιού φορτωμένου με πήλινους αμφορείς του 11ου-12ου αιώνα.

 

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.