Επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη – αξιοποίηση της θεματικής σε Προγράμματα Εκπαίδευσης για την Αειφορία»

09.01.2018

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε.  &  Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας  σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα:

«Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη-αξιοποίηση της θεματικής σε Προγράμματα Εκπαίδευσης για την Αειφορία»

την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ώρα 11:00-13:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.Στο σεμινάριο θα γίνει προβολή της ταινίας -ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συμπαραγωγή COSMOTE TV και προτάσεις για εκπαιδευτική αξιοποίηση του στη σχολική τάξη στα πλαίσια υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Σπάνιο αρχειακό υλικό εξιστορεί 100 χρόνια μετά, σε ένα ντοκιμαντέρ 60’,  το χρονικό της καταστροφής και της αναγέννησης της Θεσσαλονίκης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917, χαρτογραφώντας μια κοινωνία, μια εποχή, μια πόλη, τις συγκυρίες, τους ανθρώπους και τις αποφάσεις που την καθόρισαν, πριν και μετά από μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ύπαρξής της. Πρόκειται για μια κινηματογραφική αφήγηση, που στηρίζεται σε γραπτές μαρτυρίες της εποχής και σε συνεντεύξεις ιστορικών κι ερευνητών, ξεδιπλώνοντας  άγνωστες  πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της πόλης σε ένα σενάριο, που συνδυάζει γεγονότα και ανθρώπινες στιγμές, στοχεύοντας στο συναίσθημα, αλλά και τον προβληματισμό.

Είναι δυνατόν μια καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917 και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Διευθυντές & Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Δ/νσης Κεντρικής Μακεδονίας (ή σε ένα εκπαιδευτικό ΠΕ70 του Δημοτικού Σχολείου), σε Διευθυντές/-ντριες Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και σε Σχολικούς Σύμβουλους Π.Ε. και Δ.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αναδείξει τη δυνατότητα εκπαιδευτικής αξιοποίησης της θεματικής (πόλη, αστικό περιβάλλον, περιβαλλοντικές καταστροφές, αειφορία) στο πλαίσιο υλοποίησης project και καινοτόμων προγραμμάτων Εκπαίδευσης για την Αειφορία στις σχολικές τάξεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πυρκαγιά του 1917.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJdQbmXwOuWKcjK62uxIz_dNavcZN7nxS08WPtSv_nTk9bSQ/viewform  το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 .

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018.

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.