«Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα»

03.05.2018

Ένα συλλογικό έργο της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), παρουσιάζεται στις 4 Μαΐου 2018, ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, από την επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια ΕΜΠ και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το ιστορικό αυτό έργο μελετήθηκε (Μάιος 2015 – Ιανουάριος 2016) και πραγματοποιήθηκε (Ιούνιος 2016 – Μάρτιος 2017) με την επιστημονική ευθύνη του ΕΜΠ (Διεπιστημονική Ομάδα για την Προστασία Μνημείων, αποτελούμενη από τους: ομότιμος καθηγητής Μ. Κορρές, καθηγήτρια Α. Μοροπούλου, καθηγητής Α. Γεωργόπουλος, καθηγητής Κ. Σπυράκος, επίκουρος καθηγητής Χ. Μουζάκης), μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση των τριών χριστιανικών κοινοτήτων (Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Τάγμα των Φραγκισκανών –Κουστωδία των Αγίων Τόπων-, Πατριαρχείο των Αρμενίων στην Ιερουσαλήμ).

Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 22 Μαρτίου του 2017, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσώπου του Πάπα και του καθολικού Πατριάρχη των Αρμενίων, καθώς και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και εκπροσώπων όλων των χωρών της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής. Η καινοτόμος μεθοδολογία του ΕΜΠ χαρακτηρίζει τις νέες κατευθύνσεις της προηγμένης έρευνας στην Ευρώπη και τον κόσμο, συνδέεται με τις διαδικασίες διαλόγου για την ενότητα του χριστιανικού κόσμου και την πρωτοπορία της Ελλάδας στην αποκατάσταση του μοναδικού αυτού παγκόσμιου μνημείου, που απασχόλησε στην διάρκεια της αποκατάστασής του ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.