Η γυναίκα της Ζάκυθος

15.12.2015

Η Θεατρική Ομάδα “ΜΗΧΑΝΗ” και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζουν το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» με την Αναστασία Χατζηαστερίου στη θεατρική ανάγνωση, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λίλιας Λύτρα.

Η παράσταση θα λάβει χώρα την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015, στις 19.30, στην αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο» του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τόπος της δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν για δεύτερη φορά το Μεσολόγγι. Το έργο συντίθεται από δυο διαπλεκόμενα θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας της Ζάκυθος και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγιού, που βιώνουν την προσφυγιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν. Ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της Γυναίκας της Ζάκυθος, στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις Μεσολογγίτισσες, μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και για το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση αλλά και για την Θεία Δίκη που επέρχεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το κείμενο παραμένει διαρκώς επίκαιρο όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για τη μορφή του. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις όπου εμπλέκονται κινούνται σε επίπεδο υπερχρονικό. Ο ποιητής δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Ίσως γιατί δεν το έκρινε αναγκαίο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση προσπαθεί να αναδείξει τον αφηγηματικό τρόπο του κειμένου και τη μουσικότητα του λόγου, να αναδειχθούν τα νοήματα και οι συμβολισμοί του.

Εν τέλει…
Η Γυναίκα της Ζάκυθος ενσαρκώνει την αντίδραση σε οτιδήποτε καινούριο που δεν ανήκει στο σύμπαν που ορίζει η δική της λογική. Η κακία της είναι η έκφραση της τάσης για την απόλυτη καταστροφή του «άλλου» και ιδιαίτερα για ό,τι επαναστατεί και αγωνίζεται να ανατρέψει μια νοσηρή κατάσταση. Μισεί και κατατρέχει τις Μεσολογγίτισσες με το πάθος της απόλυτης κακίας, γιατί επιδιώκουν με τον αγώνα τους την ανατροπή μιας τάξης πραγμάτων.

Είσοδος ελεύθερη

Στην είσοδο θα συγκεντρωθούν κενά σακίδια πλάτης και κάποια συγκεκριμένα είδη για τους πρόσφυγες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκέντρωση ειδών εδώ: https://www.facebook.com/Σακίδια-Πλάτης-για-τους-πρόσφυγεςbackpacks-for-the-Refugees-148172338861553/?fref=nf

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.