«Η πυρκαγιά που γέννησε μια πόλη»

31.01.2018

«Η πυρκαγιά που γέννησε μια πόλη»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Η πυρκαγιά που γέννησε μια πόλη», στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η αναπαραστάσεις της Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)», η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στις 19.30 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Αριστοτέλη Μέντζο, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και την Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, ομότιμη καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.  Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο δεύτερο μέρος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού με τίτλο «Θεσσαλονίκη 1917 – Η φωτιά που γέννησε μια πόλη». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό και φιλμ της εποχής, το οποίο έρχεται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά σε εξαιρετική ποιότητα (High Definition) προσφέροντας μια φρέσκια ματιά πάνω στα δραματικά εκείνα γεγονότα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης και μετέτρεψαν τη μεσαιωνική οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1912 σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη του 20ου αιώνα.

Η ταινία προβλήθηκε σε avant-premiere στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου έλαβε τις καλύτερες κριτικές και βραβεύτηκε με ειδική τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest στην Χαλκίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η φεστιβαλική του πρεμιέρα.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή της le plus petit chef και της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.