Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς

11-14.10.2012

Με τον ετήσιο εορτασμό της δράσης “Περιβάλλον και Πολιτισμός” το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Επιχειρεί να φωτίσει τους δεσμούς, πολλαπλούς και αμφίδρομους, ανάμεσα στις δύο έννοιες: το περιβάλλον προβάλλει, έτσι, ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός επιβάλλει την αειφόρο διαχείριση της φύσης.Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς” (11-14 Οκτωβρίου 2012) με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη με θέμα τα αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και προβολή σχετικής ταινίας, θεματικές ξεναγήσεις, έντυπο θεματικής περιήγησης για τους επισκέπτες του Μουσείου καθώς και προβολή ταινίας σχετικής με το φωτισμό στο Βυζάντιο.

Εκδηλώσεις

“Σ’ αναμμένα κάρβουνα: πανηγυριστές, τελεστές και συντελεστές”

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00

Εισήγηση της κ. Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας στο Α.Π.Θ., με αφορμή την εθνογραφική ταινία για τα “Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών” και το εθνογραφικό – λαογραφικό ντοκιμαντέρ “Το πανηγύρι της Αγίας Ελένης”.

“Το πανηγύρι της Αγίας Ελένης

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00

Στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” του Μουσείου.

“Ανάβοντας μια φλόγα”

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ώρα 9.00, και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9.00

Για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία των μαθητών με τα αντικείμενα του Μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά (κεραμική, λυχνάρια, μέταλλα, γυαλί) και προβολή video για τη χρήση της φωτιάς στη μεταλλουργία και υαλουργία.

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.