Συμμετοχή ΜΒΠ στην περιοδική έκθεση «ΚΟΙΝΟΙ ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ»

25.09.2017

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει με αντικείμενα των συλλογών του στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Κοινοί Ιεροί Τόποι», η οποία διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για την έκθεση από τους επιμελητές της:

Παρά τις θεολογικές διαφορές, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μοιράζονται πολλά στοιχεία, όπως πεποιθήσεις, τελετές, μορφές και ιερούς τόπους. Αυτές οι διασταυρώσεις, ωστόσο, δεν στερούνται ασάφειας και μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ο μεσογειακός κόσμος προσφέρει πολλά παραδείγματα διαμοιρασμού, αλλά και διαχωρισμού και διαίρεσης.

 

Η έκθεση οργανώνεται έτσι, ώστε να οδηγεί σε μια ανθρωπολογικού χαρακτήρα περιήγηση σε ιερά αφιερωμένα σε προφήτες και πατριάρχες, στην Παναγία και σε ορισμένους αγίους, καθώς και σε έργα σύγχρονης τέχνης, που αποτελούν νέους τόπους διαμοιρασμού εννοιών του ιερού. Ειδικά με τα τελευταία, τίθενται ερωτήματα γύρω από τη δύναμη των θρησκευτικών συμβόλων και παραδόσεων, καθώς και των πρακτικών οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα ή στις παρυφές της θρησκείας και της πίστης.

 

Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Η τριμερής έκθεση διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια έκθεσης
23 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.