Βιβλιοπαρουσίαση Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (2η έκδοση)

11.10.2019

Το τρίτομο βιβλίο του Άλκη Χαραλαμπίδη Η Τέχνη του Εικοστού Αιώνα επανεκδίδεται αναθεωρημένο σε έναν πλέον τόμο 780 περίπου σελίδων. Το βιβλίο ξεκινά με μια εισαγωγή που αφορά την τέχνη του 19ου αιώνα και στη συνέχεια εξετάζονται σε παγκόσμια βάση, η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική του 20ού καθώς και άλλες μορφές έκφρασης που κυριάρχησαν στην τέχνη, ιδιαίτερα μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο (Happening, Environment, Body Art, Performance, Land Art, Conceptual Art, Video Art κ.ά.).

Το κείμενο, που συντονίζεται με το επικαιροποιημένο οπτικό υλικό (1.267 εικόνες), προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις του αναγνώστη, του προσφέρει ουσιαστική γνώση σε συνεχή ροή, βοηθώντας τον να διαμορφώσει τη δική του άποψη για μια περίοδο πληθωρική σε καλλιτεχνικές αναζητήσεις και επιτεύγματα.

Ο συγγραφέας ταξινομεί και επεξεργάζεται ένα ογκώδες, συχνά δύστροπο και εγκατεσπαρμένο υλικό, αποσαφηνίζει ζητήματα ορολογίας, απλοποιεί δυσνόητες αναλύσεις, συναιρεί παρεμφερείς ή και αντικρουόμενες απόψεις, αξιοποιώντας παράλληλα το λόγο τόσο των ίδιων των δημιουργών όσο και των ιστορικών και κριτικών της τέχνης. Διασφαλίζει, τέλος, την αυτονομία των ενοτήτων, διατηρώντας ταυτόχρονα την υποδόρια σύνδεσή τους.

Ο Άλκης Χαραλαμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ομιλητές:

• Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ,

• Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (19ος-20ος) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

• Άλκης Χαραλαμπίδης Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.