Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: Παιχνίδι ρόλων στο Μουσείο από την Gamecraft
21.10.2016
Η εξαιρετική πρωτοβουλία ‘Βυζαντινή Θεσσαλονίκη’, αποτέλεσμα συνεργασίας του Εμπορικού Συλλόγου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προβάλλει τη Βυζαντινή ταυτότητα της με ένα τριήμερο εκδηλώσεων, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου. Η Gamecraft θα παρουσιάσει το παιχνίδι ρόλων ‘Πορφυρός Κώδικας’ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, σε τέσσερις ομάδες έως 18 παίκτες (παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες), στις 10.00, 12.00, 14.00 και 16.00.
«Στα ίχνη του πορφυρού κώδικα»: Παιχνίδι ρόλων στη Βυζαντινή Ιστορία
Ο «Πορφυρός κώδικας» (6ος αιώνας μ.Χ.) είναι το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο ευαγγέλιο στον κόσμο. Ανήκει σε βίβλο που δημιουργήθηκε για να δοθεί ως δώρο στη νεοϊδρυθείσα Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινούπολης. Κλάπηκε από τους σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. και κομμάτια του βρέθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Σενάριο: Η άλωση της Πόλης από τον στρατό της Δ΄ Σταυροφορίας είναι γεγονός (Απρίλιος 1204 μ.Χ.), με τους συμμετέχοντες να αναλαμβάνουν τον ρόλο Βυζαντινών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν ήδη υπό κατοχή από το 1185 μ.Χ. Ζώντας σε μια κατεχόμενη πόλη, σύντομα θα γίνουν μάρτυρες μιας εκπληκτικής ανακάλυψης. Μπροστά τους ξετυλίγεται με αναπάντεχο τρόπο ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένα αντικείμενο αμύθητης πνευματικής και υλικής αξίας, ένα βιβλίο πίστης και μεγαλοπρέπειας, κινδυνεύει να πέσει στα φιλάργυρα χέρια των Νορμανδών. Οι τελευταίοι φύλακές του το έχουν κρύψει με αριστοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε μόνο οι πραγματικά άξιοι και ικανοί να το ανακαλύψουν.
Οι παίκτες θα επιλύσουν γρίφους και θα «συνομιλήσουν» με πολίτες της Θεσσαλονίκης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Με ελεύθερο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, παρουσία αφηγητή, θα αποκομίσουν σημαντικές γνώσεις Βυζαντινής Ιστορίας και, αξιοποιώντας τες, θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην τελική λύση.
Λεπτομέρειες της δράσης:
Διάρκεια: 70-80 λεπτά
Ομάδες έως 18 άτομα (παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Τέσσερις ομάδες με ώρες έναρξης: 10.00 πμ – 12.00 μμ – 2.00 μμ – 4.00 μμ
Δεν υπάρχουν κρατήσεις θέσεων, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν στο Μουσείο για να ενταχθούν στην επόμενη διαθέσιμη ομάδα.