Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2006

18.05.2006

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου από το 1977. Στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών καθώς και στην ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Μουσεία από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον εορτασμό με ποικίλες εκδηλώσεις. Το θέμα, διαφορετικό κάθε χρόνο, επιλέγεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (I.C.O.M.). Για το 2006, το θέμα είναι «Τα Μουσεία και οι Νέοι».

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στο φετινό εορτασμό με εκδηλώσεις που φέρουν τον τίτλο “Η Αθέατη Πλευρά”. Στόχος είναι να ανακαλύψουν οι νέοι ανακαλύψουν την αθέατη πλευρά του Μουσείου, τη διαδικασία δηλαδή που προηγείται της έκθεσης των αντικειμένων.

Για πρώτη φορά το Μουσείο ανοίγει στο ευρύ κοινό τα εργαστήρια συντήρησης, που αποτελούν υπόδειγμα οργάνωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του διαλόγου με τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτά, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή τόσο με τη διαδικασία της συντήρησης των αντικειμένων όσο και με τον ίδιο το βυζαντινό πολιτισμό.

Εκδηλώσεις

Επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης 

18  Μαΐου 2006, ώρες 09:00-14:00

Ενήλικες, Οικογένειες, Νέοι από 15 ετών

Ανά μια ώρα, το κοινό, σε ομάδες των 10 ατόμων, έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εργαστήρια συντήρησης του Μ.Β.Π. (εικόνες, κεραμικά, χαρτί, μέταλλο, μάρμαρο, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες).

Θεματική περιήγηση στο Μουσείο

18 Μαΐου 2006, ώρες 09:00-19:30

Ενήλικες, Οικογένειες, Νέοι από 15 ετών

Σε συνδυασμό με την επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Μουσείου, το κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις μόνιμες εκθέσεις του χρησιμοποιώντας φυλλάδια σχετικά με τα αντικείμενα που συντηρούνται στα αντίστοιχα εργαστήρια (“Το χειρόγραφο”, “Τα μαρμάρινα αντικείμενα”, “Οι αμφορείς”, “Οι εικόνες”)

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας

18 Μαΐου 2006, ώρες 12:00-14:00

Ενήλικες, Οικογένειες

Στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τον κόσμο των βυζαντινών χειρογράφων και θα συνεργαστούν για να δέσουν ένα σημειωματάριο, χρησιμοποιώντας τον τρόπο βιβλιογραφίας των βυζαντινών.

Υπαίθρια εργαστήρια συντήρησης

18 Μαΐου 2006, ώρες 18:00-20:30

Ενήλικες, Οικογένειες, Νέοι από 15 ετών

Στο αίθριο του Μουσείου δημιουργούνται υπαίθρια εργαστήρια συντήρησης μαρμάρου, μετάλλου, χαρτιού και κεραμικής, όπου οι συντηρητές επιδεικνύουν στους επισκέπτες ορισμένες από τις μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζουν.

Συναυλία Jazz

18 Μαΐου 2006, ώρες 21:00-23:00

Συναυλία από τους Bossanovex, νεανικό σχήμα της πόλης.

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.