Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016

14-18.05.2016

“Μουσεία και πολιτιστικά τοπία – Συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό περιβάλλον”

Πολιτιστικά τοπία υψηλής ποιότητας είναι δυνατό να προκύψουν μέσα από έμπνευση, ιδέες, πρωτοβουλίες, συνέργειες και ποικιλία δράσεων. Αυτός είναι και ο στόχος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, που φέτος έχει θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Μέσα από τη συνεργασία με ποικίλους φορείς, το Μουσείο διευρύνεται και αναδεικνύει τη δυναμική του ως κέντρο πολιτισμού με πλήθος εκδηλώσεων, από τις 14 ως και τις 22 Μαΐου.

Η αυλαία ανοίγει με «θεατρικά τοπία» που προκύπτουν από τη σύμπραξη μουσείου και θεάτρου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Υπό την καθοδήγηση τριών σκηνοθετών-διδασκόντων (Βίκτωρ Αρδίττης, Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Μιχαήλ Μαρμαρινός), φοιτητές και φοιτήτριες παρουσιάζουν θεατρικές δράσεις στους χώρους του Μουσείου.

Ακολουθεί σειρά δράσεων και εκδηλώσεων: μουσικό δράμα βασισμένο σε πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art, διαδραστική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση για κινητά και tablet με λειτουργικό Android (σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team) και, τέλος, πολιτιστική περιπατητική διαδρομή στη γειτονιά του Μουσείου (σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για το κοινό.

Εκδηλώσεις

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου 2016
«Θεατρικά τοπία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»
Θεατρικές δράσεις στους χώρους του Μουσείου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 20.00: «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη (επόπτης καθηγητής Δ. Κωνσταντινίδης).
Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 18.00: Ανοιχτό μάθημα υποκριτικής/performance–περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου (επόπτης καθηγητής Μ. Μαρμαρινός).
Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 20.00: «Elevate», σε σκηνοθεσία της Λήδας Σιμώτα – Ελ Τζαγιούσι (επόπτης καθηγητής Β. Αρδίττης).

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, 8.00 – 20.00 «Amusing Museum». Διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android. Σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ).

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, 20.00: «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε» Μουσικό δράμα βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016, 11.00: «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» Μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot (Αφετηρία: Λευκός Πύργος, διάρκεια 1 ώρα)

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.