Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013

17-19.05.2013

“Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση”. Το κάλεσμα αυτό απευθύνει ο Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. σε 100 περίπου καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης, με στόχο να ανακαλέσει το πλέξιμο στη μνήμη όσων το εξάσκησαν, αλλά και να το διδάξει στους νεότερους. Καλλιτέχνες, κοινό, μουσική και βίντεο μετασχηματίζουν τον χώρο υποδοχής του Μουσείου σε «ολική εγκατάσταση».

Το δρώμενο πραγματοποιείται το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19.30, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 του ICOM, με θέμα Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)= Κοινωνική Αλλαγή.

Παράλληλα, από την Παρασκευή 17 ως και την Κυριακή 19 Μαΐου, 20 κεραμίστες του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος εκθέτουν τα έργα τους και κατασκευάζουν αντικείμενα από πηλό μαζί με μαθητές, οικογένειες και ενήλικες επισκέπτες στα υπαίθρια εργαστήρια κεραμικής του Μουσείου.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων διοργανώνονται βραδινές ξεναγήσεις για το κοινό από τις 20.00 ως τις 22.00.

Στις 18 Μαΐου, ώρα 21.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία rock μουσικής με το συγκρότημα Piece of Joy στο αίθριο του Μουσείου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου από το 1977, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, καθώς και στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums, I.C.O.M.) επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα, γύρω από το οποίο επικεντρώνονται πλήθος εκδηλώσεων που οργανώνονται με πρωτοβουλία μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Εκδηλώσεις

Έκθεση & εργαστήρια κεραμικής

Παρασκευή 17 Μαΐου-Κυριακή 19 Μαΐου 2013

20 κεραμίστες του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος εκθέτουν τα έργα τους και κατασκευάζουν αντικείμενα από πηλό μαζί με μαθητές, οικογένειες και ενήλικες επισκέπτες στα υπαίθρια εργαστήρια κεραμικής του Μουσείου. Το Σάββατο 18 Μαϊου 2013, ώρα 12.00-14.00, ο κεραμίστας Γιάννης Σταγκίδης έκανε επίδειξη κατασκευής πιθαριού με την παραδοσιακή μέθοδο (κουλούρες).
Συμμετείχαν οι κεραμίστες: Π. Αγγελικάκη, Μ. Βανδώρου, Β. Βαρδαξής, Θ. Γαλιγαλίδης, Απ. Δρακόντου, Αρ. Δρακόντου, Α. Θεοδοσίου, Ο. Κοσμίδου, Χ. Κωνσταντινίδης, Α. Κωνσταντινίδου, Β. Λαγοπούλου, Σ. Λεπτοκαροπούλου, Θ. Νικόλτση, Σ. Παλαμπουγιούκη, Κ. Παπανικολάου, Α. Σουλτάνη, Γ. Σπανουδάκης, Γ. Σταγκίδης, Σ. Φιστούρης, Λ. Χατζητάτση, C. Willis

Στα εργαστήρια κεραμικής συμμετείχαν συνολικά 230 άτομα.

Δωρεάν βραδινές ξεναγήσεις

Για ενήλικες

Στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων (Παρασκευή 17 Μαΐου 2013)  πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, στις 20:00, 21:00 και 22:00.

Τις ξεναγήσεις παρακολούθησαν συνολικά 90 άτομα.

Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση

Σάββατο 18 Μαΐου έως Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει ο Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. σε 120 περίπου καλλιτέχνες, σε εννέα μουσικούς και στο κοινό της πόλης, με στόχο να ανακαλέσει το πλέξιμο στη μνήμη όσων το εξάσκησαν, αλλά και να το διδάξει στους νεότερους. Καλλιτέχνες, κοινό, μουσική και βίντεο μετασχηματίζουν τον χώρο υποδοχής του Μουσείου σε «ολική εγκατάσταση». Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19.30.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου 2013.

Στο δρώμενο συμμετείχαν συνολικά 500 άτομα.

Piece of Joy

Σάββατο 18 Μαΐου 2012, ώρα 21.00-23.00

Το αίθριο του Μουσείου γέμισε με μουσική soul blues & vintage grooves!
Τους Piece of Joy αποτελούν οι: Γιώργος Αθάνας, μπάσο, τραγούδι
Γιώργος Παπάζογλου, ντραμς
Sakis Gallo, κιθάρα
Oljia Tkachenko, τραγούδι

Σχετικά αρχεία

Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.